1-4.4-vragen-header

Een aparte pagina over suiker… Niet omdat ik iemand de les wil spellen of omdat ik je ‘bang’ wil maken voor suiker, maar omdat ikzelf niet zo op de hoogte was van wat suiker met ons lichaam kan doen en omdat ik daar echt van geschrokken ben. Ik was suikerverslaafd. Echt waar, de hele dag door had ik ‘honger’ die ik dan stilde met koekjes en chocolade.boek-3d

Uiteindelijk heb ik het boek ‘100% suikervrij in 30 dagen’ gelezen en daar ben ik zo van geschrokken dat ik spontaan gestopt ben met suiker te eten of drinken! Ik wist dat het niet echt gezond kon zijn en dat het al zeker een drama is voor de slanke lijn, maar ik wist niet dat het gevaarlijk en zooo verslavend is… Je zou het boek echt eens moeten lezen, puur ter info zodat je toch minstens weet wat je eet.

Ik ben nog het meest geschrokken van het feit dat er in bijna alle industriële voedingsmiddelen suiker zit… Ik raad je aan om tijdens het boodschappen doen eens even elk etiket te lezen vooraleer je iets koopt. In suikervrije producten zit namelijk toch altijd een vorm van suiker! In voorverpakte charcuterie zit bijvoorbeeld ook suiker, zelfs in mayonaise! Je wordt echt voorgelogen door de industrie en dit valt enorm op wanneer je etiketten begint te lezen. Men is uiteraard slim genoeg om niet gewoon ‘suiker’ bij de ingrediënten te zetten, er zijn zeer veel schuilnamen voor suiker. Hieronder een gedeeltelijk overzichtje:

– Basterdsuiker
– Cassonade
– Dadelstroop
– Demerara
– Dextrose
– Druivensuiker
– Fructosestroop
– Geleisuiker
– Glucosefructosestroop
– Glucosestroop
– Invertsuikersuiker
– Maltodextrine
– Melasse
– Sacharose
– Sucranaat
– Sucrose
– Acesulfaam-K
– Maltitol
– Sorbitol
– Xylitol
– …

De lijst gaat eng genoeg nog een hele tijd door!

Suiker is schadelijk voor de gezondheid, dat is een feit. Er zijn heel veel mogelijke gevolgen, die ik hier niet ga delen want ik wil een vrolijke blog, geen medische! 😉

Maar ik wil toch even melden hoe men geraffineerde suiker produceert:
“Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz.”

“Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stolargeffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding.”

Shocking, toch?! Indien je graag meer wil lezen kan je dat hier doen.

Het boek dat ik hierboven vermeld is echt een aanrader om gemotiveerd te geraken. Het ging voor mij een stuk vlotter om de suiker te bannen na het lezen van het boek. Toegegeven, ik ban suiker niet drastisch uit mijn leven. Alles is beter met mate, je hoeft niet te overdrijven. En dingen met suiker zijn nu eenmaal zo lekker! Ik moet echter toegeven dat ik de suiker toch voor 80% uit mijn voeding heb gehaald en daar ben ik echt fier op!

Indien je beslist dat je toch ook wil minderen met je suikeropname, dan ben ik hier om jou te steunen! Het is best griezelig om te merken dat je stiekem toch een verslaving hebt en dan is het altijd leuker om af en toe een duwtje in de rug te krijgen! Ik zorg altijd dat ik volgende dingen in huis heb indien ik toch snak naar iets zoet:

Pure-chocolade-1– Pure chocolade, maar dan minstens 72% pure cacao: dit moet je leren eten, maar ik vind het nu oprecht lekker 🙂
– Dadels: je kan echt lekkere dingen maken met dadels voor als je écht eens wil zondigen
– Rode wijn: bevat toch een stuk minder suiker dan witte of rosé wijn
– Honing: voor in de thee of om eventueel een ontbijt te zoeten
– Kokosbloesemsuiker! Dit is even zoet als gewone suiker, maar het is ongeraffineerd en dus tien keer gezonder
– Pure biologische vanille: niet goedkoop, wel lekker en gezond

 

 

Zo, nu heb ik wel gezegd wat ik wou zeggen, als je toch nog vragen of opmerkingen hebt dan hoor ik het graag!

dag-suiker

 

-X- Kate -X-

 

Kate's Healthy Kitchen

Kate’s Healthy Kitchen