Wat is nu eigenlijk Paleo?!

evolve-paleo

 

Het is eigenlijk heel simpel: Paleo keert terug naar de levenswijze van de oermens, naar het Paleolithicum (of Oude Steentijd). De mens overleefde toen door te jagen en verzamelen. Ons huidige lichaam is nog steeds ingesteld op deze manier van leven, maar ons voedingspatroon is natuurlijk extreem veranderd.

 

Onze genen zijn dus niet gemaakt voor al de moderne voedingsmiddelen en het gevolg daarvan is het steeds vaker voorkomen van allerlei ziekten zoals diabetes, hart -en vaatziekten, auto-immuunziekten, … Daarbovenop lijden steeds meer mensen aan overgewicht en hebben ze tekorten aan vitaminen en mineralen. In die extreem bewerkte voeding van vandaag zitten namelijk niet de juiste voedingsstoffen. De reguliere gezondheidszorg heeft geen verklaring voor de steeds vaker voorkomende ziekten en allergieën en dit wordt dan bestrijd met allerlei medicijnen.

paleo_food_pyramid_Irey

 

De Paleo levensstijl gaat ervan uit dat veel van deze welvaartsziekten op te lossen zijn door terug te keren naar het voedingspatroon van onze voorouders: vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten, pitten en zaden. Een Paleo ‘dieet’ bevat dus geen granen, geen melkproducten, geen peulvruchten en geen suiker. Daarnaast bevat het ook geen chemische toevoegingen.

Ik kan nog pagina’s volschrijven over Paleo en waarom je bepaalde dingen beter niet meer eet, maar zoals eerder gezegd is dit niet het hoofddoel van mijn blog. Indien je echter geïnteresseerd bent in deze levensstijl, dan raad ik je sterk aan om toch even wat meer op te zoeken en te lezen want het is gewoon echt interessant en het is nu eenmaal beter voor iedereen… Op de volgende link staat een bondige en duidelijke uitleg over de voedingsmiddelen die je beter laat staan: ‘Wat is Paleo?’

 

Verder is het ook een héél goed idee om het boek ‘100% suikervrij in 30 dagen’ te lezen. Dit boek gaat in op de boek-3dnegatieve gevolgen van teveel suiker eten. Ik zeg niet dat je de ‘sugarchallenge’ moet doen, maar het is gewoon een heel interessant en confronterend boek.

Door het lezen van dit boek ben ik nog meer overtuigd geraakt van mijn doel, namelijk een leven met zo weinig mogelijk suikers! Het is best eng om te ontdekken dat suiker bijna overal inzit tegenwoordig, je moet maar eens een etiket lezen van voorverpakte charcuterie bijvoorbeeld… (Meer hierover kan je lezen op de aparte pagina over suiker).

Maar, voor nu genoeg! Ik wil je niet bang maken, ik wil je motiveren om samen met mij aan een gezonde(re) levensstijl te beginnen!


Hierbij nog enkele links die je al de nodige info kunnen geven:

* Wat is Paleo?
* Is het Paleo?
* Paleo is iets voor jou als…
* Waarom geen granen?

-X- Kate -X-

Kate's Healthy Kitchen

Kate’s Healthy Kitchen